Ako je tvoj odgovor na sledeća pitanja potvrdan, tvoj izbor da upišeš studije na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine je prava odluka. Mi se radujemo tvom dolasku i čekamo te da sa nama savladaš gradivo i stekneš potrebno znanje i veštine u oblasti hemije. 

1. Voliš nauku i istraživanje?

Hemija, kao centralna nauka, koja se uklapa i nadopunjuje sa velikim brojem drugih naučnih disciplina, predstavlja pravi izbor za tebe kao budućeg istraživača.

2. Zanimaju te eksperimenti i praktično učenje? 

Hemija se uči u laboratoriji! Sjajna stvar kod eksperimentisanja jeste što nikad ne znaš do koje nove ideje će te eksperiment i njegov rezultat odvesti.

3. Želiš da razumeš sastojke nekog proizvoda? 

Važno je da znamo šta unosimo u naš organizam i koje su zdrave i neophodne komponente u našoj ishrani. Kroz poznavanje biohemije, učiš koje su “dobre komponente” zdravih proizvoda i kako da ih koristiš na najbolji način. 

4. Voliš prirodu? 

Načini prvi korak, upiši studije zaštite životne sredine i dođi da zajedno nađemo rešenja za probleme u oblasti zaštite životne sredine. Znanje je moć koja može da promeni sve!

5. Želiš perspektivno zanimanje? 

Hemičari su ti koji su neophodni u svim granama industrije. Hemija leži u srcu mnogih danas popularnih ljudskih delatnosti poput očuvanja životne sredine, kulinarstva/nutricionizma, fitnesa/velnesa itd.

6. Zanima te šta se dešava u rekama kada se u njih izlije neka hemikalija? 

Detektivski (istraživački) duh je nešto što, mi hemičari, cenimo i negujemo. Analizom uzoraka vode možeš da odrediš stepen kvaliteta reke, a sve to učimo na našem smeru Zaštita životne sredine.  

7. Kao dete si pravio vulkane, mešao razne sastojke iz kuće, pravio najbolju sapunicu za balone? 

Ako odabereš da studiraš hemiju, svaki radni dan može da ti bude ispunjen sa raznoraznim ispitivanjima i eksperimentima. Za monotoniju nema mesta u ovoj profesiji, plus znaćeš da oduševiš odrasle i decu svojim eksperimentima.

8.  Sviđa ti se ideja da podučavaš druge? 

Svi oni koji teže da prenesu znanje i žele da podučavaju druge, kod nas mogu da izrastu u sjajne master profesore hemije. Da hemija u školi više ni za koga ne bude bauk!

9. Pitaš se šta možeš sa otpadom da radiš? Da li možeš ponovo da ga iskoristiš? 

Diplomirani analitičar zaštite životne sredine je taj koji može da ti da odgovor na ova i još mnoga druga pitanja.

10.  I na kraju, hemija se nalazi na preseku teorijskih i praktičnih, kao i opštih i primenjenih nauka i naučnih disciplina. Uzima ono najbolje od svih, podložna je usavršavanju i dopunjavanju u nekom od četiri studijska programa. (hemija, biohemija, zaštita životne sredine i master profesor hemije)