dr Ivana Beara
Redovni profesor
Katedra za biohemiju i hemiju prirodnih proizvoda
KONTAKT
Univerzitet u Novom Sadu,
Prirodno-matematički fakultet
Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine
Kabinet: 15/III
Adresa: Trg Dositeja Obradovića 3
21000 Novi Sad, Republika Srbija
Tel:+ 381 21 485 2755
e-mail: ivana.beara@dh.uns.ac.rs
Personalna stranica: http://www.dh.uns.ac.rs/lafib/
SCOPUS Autor ID: 35092231000
Obrazovanje
- 2010. Doktor biohemijskih nauka, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet
- 2004. Magistar hemijskih nauka, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet
- 1999. Diplomirani hemičar, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet
akademska i naučna zvanja
- 2021-danas. Redovni profesor, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet
- 2016-2021. Vanredni profesor, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet
- 2011-2016. Docent, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet
- 2007-2011. Asistent, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet
- 2003-2007. Asistent-pripravnik, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet
- 1999-2003. Istraživač-pripravnik, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet.
Nastava i kursevi
- Eksperimentalna biohemija
- Lipidi i ćelijske membrane
- Eksperimentalne metode za ispitivanje bioloških aktivnosti
- Preparativna biohemija
- Ćelijske kulture u biohemiji
- Odabrane eksperimentalne metode za ispitivanje biološke aktivnosti
- Metabolizam i biološki značaj arahidonske kiseline.
Udžbenici
- Kuhajda, K., Beara, I., Lesjak, M. Eksperimentalna biohemija, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad, 2013.
OBLASTI NAUČNOG ISTRAŽIVANJA
- Procena bioloških aktivnosti sekundarnih biomolekula biljaka
- Anti-inflamatorni agensi.
ODABRANI PROJEKTI
- Funkcionalni proizvodi od vojvođanskih tartufa – biohemijski potencijal, hemijski sastav i senzorne osobine sastojaka kao osnova novih receptura, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost (2020-2021)
- Biološki aktivni prirodni proizvodi kao potencijalni izvori novih lekova i dijetetskih suplemenata, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije (2011-2019)
- Cross-border cooperation in development of a novel herbal drug targeting Helicobacter pylori (HELICO), IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija (2013-2015).
ODABRANE REFERENCE
- Beara, I., Majkić, T.,Torović, L. (2021). Bioguided design of new black truffle (Tuber aestivum) product enriched with herbs and spices. LWT – Food science and technology. 138: 110637.
- Majkić, T., Bekvalac, K., Beara, I. (2020). Plantain (Plantago) species as modulators of prostaglandin E2 and thromboxane A2 production in inflammation. Journal of Ethnopharmacology. 262: 113140.
- Nađpal, J. D., Lesjak, M. M., Šibul, F. S., Anačkov, G. T., Četojević-Simin, D. D., Mimica-Dukić, N. M., Beara I. N. (2016): Comparative study of biological activities and phytochemical composition of two rose hips and their preserves: Rosa canina and Rosa arvensis Huds. Food Chemistry. 192: 907-14.
- Beara, I., Orčić, D., Lesjak, Mimica–Dukić, N., Peković, B., Popović, M. (2010): Liquid chromatography/tandem mass spectrometry study of anti–inflammatory activity of Plantain (Plantago) species. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. 52: 701–706.
- Beara, I., Lesjak, M., Jovin, E., Balog, K., Anačkov, G., Orčić, D., Mimica–Dukić, N. (2009): Plantain (Plantago) as novel sources of flavonoid antioxidants. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 57: 9268–9273.
OSTALO
- Usavršavanja: letnja praksa – University of Illinois, Urbana, USA (2001); kratki boravci – University College London, London, Velika Britanija (2013), Biological Research Centre, Segedin, Mađarska (2014)
- Saradnja: Biological Research Centre, Segedin, Mađarska; „Hemofarm“, Vršac, Srbija; Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr. Josif Pančić“, Beograd, Srbija
- Članstva: Federation of European Biochemical Societies, Serbian Biohemical Society, Society for Medicinal Plant and Natural Product Research, Serbian Chemical Society.