Zašto upisati hemiju?

Svako od nas ima odgovornost prema svojim odlukama, pa je tako jedna od važnijih životnih raskrsnica i upis fakulteta. Zašto bi Tvoj izbor trebalo da bude HEMIJA, BIOHEMIJA ili ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE? Razloga je mnogo, a neki od njih su sugurno predmet Tvojih razmišljanja.

  • Želim da budem svestran hemičar.
  • Želim da budem dobar profesor hemije.
  • Želim integrisano znanje iz hemije, biohemije i biomedicine.
  • Volim izazove, a jedan od njih je da samostalno rešavam različite eksperimentalne hemijske probleme.
  • Želim da živim u zdravom okruženju i sačuvam životnu sredinu od zagađenja.
  • Želim da dam prioritet kontroli kvaliteta, jer znam koliko je to važno za očuvanje životne sredine.
  • Želim da ovladam savremenim analitičkim tehnikama u cilju sveobuhvatnije analize uzoraka iz životne sredine (vode, vazduha, zemljišta).

DIPLOMIRANI HEMIČAR može raditi u hemijskim laboratorijama u svim granama industrije (hemijskoj, petrohemijskoj, farmaceutskoj, industriji gume, tekstila itd.), ali isto tako i u razvojnim i naučno-istraživačkim laboratorijama.

DIPLOMIRANI BIOHEMIČAR se može zaposliti u naučnim institutima, ali i u kliničkim, razvojnim i kontrolnim laboratorijama farmaceutske, hemijske i prehrambene industrije.

DIPLOMIRANI HEMIČAR-KONTROLA KVALITETA I UPRAVLJANJE ŽIVOTNOM SREDINOM može raditi u laboratorijama koje se bave analizom i kontrolom kvaliteta životne sredine,u naučno istraživačkim laboratorijama ali i u laboratorijama za monitoring, kao i timovima koji su angažovani za uspostavljanje sistema upravljanja životnom sredinom. Državnim agencijama, inspekcijama, timovima za razvoj, konsultantskim firmama i nevladinom sektoru za zaštitu životne sredine i edukaciju stanovništva.

DIPLOMIRANI ANALITIČAR ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE se može zaposliti u laboratorijama za praćenje kvaliteta okoline, u industriji i javnim preduzećima, u laboratorijama koje se bave analizom i kontrolom kvaliteta životne sredine, timovima angažovanim na uspostavljanju sistema zaštite životne sredine, državnim agencijama, inspekcijama, timovima za razvoj, konsultantskim firmama i nevladinom sektoru za zaštitu životne sredine i edukaciju stanovništva.

Nakon završenih osnovnih studija hemije, biohemije i zaštite životne sredine, mogu se upisati akademske studije, a nakon njih i doktorske studije.