Природно-математички факултет

Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине

У лабу

U labu / LABkast*  je naučno-popularni podkast koji potpisuju trojica profesora sa našeg Departmana: Srđan Bjedov, Branislav Jović i Miloš Svirčev. Ponekad im se u studiju pridružuju i gosti, uglavnom stručnjaci iz oblasti relevantne za temu koja se obrađuje, ili zanimljivi pojedinci iz šire populacije, entuzijasti čije se polje interesovanja nekako preseca s naukom.

Teme epizoda podkasta su raznovrsne, a ton koji preovlađuje je neformalan jer autori “ne žele da smaraju publiku držanjem lekcija”. Ipak, iza svake epizode stoje sati pripreme i čvrst naučni temelj. I pored svega toga, dešava se da učesnici tokom razgovora nabasaju na nove načine posmatranja stvari ili, najčešće, na nova pitanja koja šire horizonte nepoznatog i uzbudljivog, onoga što je osnovni preduslov svakog otkrića.

U labu se postavljaju pitanja.

U labu se traže odgovori.

U labu, razgovaramo o nauci.

* LABkast je projekat koji ekipa podkasta U labu realizuje u saradnji sa Naučnim klubom Novi Sad pod rukovodstvom Jovane Pešić (takođe sa našeg Departmana), a koji je podržan od strane Centra za promociju nauke kroz Javni poziv za podršku projektima promocije i popularizacije nauke.