Milena Rašeta

dr Milena Rašeta

Naučni saradnik

 

Katedra za biohemiju i hemiju prirodnih proizvoda

 

KONTAKT

Univerzitet u Novom Sadu,

Prirodno-matematički fakultet

Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine

Laboratorija: 21/III

Adresa: Trg Dositeja Obradovića 3

21000 Novi Sad, Republika Srbija

Tel: + 381 21 485 2762

e-mail: milena.raseta@dh.uns.ac.rs

SCOPUS Autor ID: 37114047200

Obrazovanje

  • 2016. Doktor biohemijskih nauka, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet
  • 2008. Diplomirani hemičar – biohemija, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet

akademska i naučna zvanja

  • 2018-danas. Naučni saradnik, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet
  • 2013-2018. Istraživač-saradnik, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet
  • 2010-2013. Istraživač-pripravnik, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet.

Nastava i kursevi

  • Struktura i funkcija proteina
  • Biohemija
  • Osnovi biohemije.

OBLASTI NAUČNOG ISTRAŽIVANJA

  • Procena bioloških aktivnosti sekundarnih biomolekula biljaka i gljiva

ODABRANI PROJEKTI

  • Biološki aktivni prirodni proizvodi kao potencijalni izvori novih lekova i dijetetskih suplemenata, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije (2011-2019)
  • Struktura i funkcija redoks i hidrolitičkih enzima: istraživanje njihovog mehanizma dejstva i nekih aspekata njihove primene u biotehnologiji i medicini, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije (2006-2010).

ODABRANE REFERENCE

  1. Blagojević, D., Babić, O., Rašeta, M., Šibul, F., Janjušević, Lj., Simeunović, J. (2018): Antioxidant activity and phenolic profile in filamentous cyanobacteria: the impact of nitrogen. Journal of Applied Phycology. 30: 2337-2346.
  2. Pejin, B., Tešanović, K., Jakovljević, D., Kaišarević, S., Šibul, F., Rašeta, M., Karaman, M. (2017): The polysaccharide extracts from the fungi Coprinus comatus and Coprinellus truncorum do exhibit AchE inhibitory activity. Natural Product Research. doi: 10.1080/14786419.2017.1405417.
  3. Tešanović, K., Pejin, B., Šibul, F., Matavulj, M., Rašeta, M., Janjušević, Lj., Karaman, M. (2017): А comparative overview of antioxidative properties and phenolic profiles of different fungal origins: fruiting bodies and submerged cultures of Coprinus comatus and Coprinellus truncorum. Journal of Food Science and Technology. 54: 430-438.
  4. Rašeta, M., Vrbaški, S., Bošković, V. E., Popović, M., Mimica-Dukić, N. M., Karaman, M. A. (2017): Comparison of antioxidant capacities of two Ganoderma lucidum strains of different geographical origins. Matica Srpska Journal of Natural Sciences. 133: 9-17.
  5. Rašeta, M., Karaman, M., Jakšić, M., Šibul, F., Kebert, M., Novaković, A., Popović, M. (2016): Mineral composition, antioxidant and cytotoxic biopotentials of wild-growing Ganoderma species (Serbia): G. lucidum (Cutis) P. Karst versus G. applanatum (Pers.) Pat. International Journal of Food Science and Technology. 51: 2583-2590.