SADRŽAJ PRIPREMNE NASTAVE IZ HEMIJE

Klikom na naslov otvoriće vam se teoriski deo za dato poglavlje

  • Pojam materije i supstance
  • Zakon stalnih masenih odnosa, zakon umnoženih masenih odnosa, zakon stalnih zapreminskih odnosa, Avogadrov zakon
  • Pojam mola, Avogadrovog broja, molarne mase, molarne zapremine gasa
  • Struktura atoma, principi izgradnje elektronskog omotača, elektronska konfiguracija atoma i jona
  • Hemijska veza
  • Hemijske formule i izračunavanja iz njih
  • Vodonik, hemijske osobine i tipovi jedinjenja elemenata 14, 15, 16. i 17. grupe PSE, plemeniti gasovi
  • Rastvori, rastvorak, rastvarač
  • Sastav rastvora (maseni udeo, količinska i masena koncentracija, molalitet)
  • Razblaživanje rastvora
  • Koligativne osobine razblaženih rastvora (sniženje temperature mržnjenja, povišenje temperature ključanja, osmotski pritisak)
  • Priroda C-atoma, tipovi veza u organskim molekulima, osnovni tipovi organskih reakcija (supstitucija, adicija, eliminacija)
  • Ugljovodonici: nomenklatura, dobijanje, fizičke osobine, hemijske reakcije i praktični značaj alkana, alkena, alkina, diena, cikolalkana i aromatičnih ugljovodonika
  • Hemijske reakcije i njihovo predstavljanje, značenje hemijskih jednačina i izračunavanja iz njih
  • Osnovni tipovi hemijskih reakcija
  • Toplotni efekti hemijskih reakcija, standardna entalpija hemijske reakcije, entalpija nastajanja jedinjenja, egzotermne i endotermne reakcije
  • Brzina hemijske reakcije, faktori koji utiču na brzinu hemijske reakcije, hemijska ravnoteža, konstanta ravnoteže, Le Šateljeov princip
  • Oksidoredukcione reakcije, oksidacioni broj, polureakcije oksidacije i redukcije, oksidaciona i redukciona sredstva, određivanje koeficijenata u jednačinama oksidoredukcija, naponski niz metala
  • Funkcionalne grupe, nomenklatura, dobijanje, fizičke osobine, hemijske reakcije  i praktični značaj alkohola, fenola i etara, aldehida i ketona, karboksilnih kiselina, supstituisanih kiselina i derivata kiselina (estri, halogenidi, amidi i anhidridi)
  • Hidridi i oksidi
  • Elektrolitička disocijacija i primena ravnoteže na nju, stepen elektrolitičke disocijacije i konstanta disocijacije, jaki i slabi elektroliti
  • Kiseline i baze, Arenijusova teorija: jake i slabe kiseline i baze, amfoterni hidroksidi, protolitička teroija, konjugovani parovi, amfoliti, elektrolitička disocijacija vode i pH vrednost
  • Soli, tipovi soli (neutralne, kisele, bazne, dvogube, kompleksne), hidroliza soli
  • Puferski sistemi
  • Funkcionalna grupa, nomenklatura, dobijanje, fizičke osobine, hemijske reakcije i praktični značaj amina i nitrojedinjenja
  • Heterociklična jedinjenja: petočlani i šestočlani heterocikli sa jednim i sa dva heteroatoma, kondenzovana heterociklična jedinjenja.
  • Hemijske osobine i tipovi jedinjenja s-, p- i d-metala
  • Fizičke i hemijske osobine masti i ulja, ugljenih hidrata, aminokiselina, proteina  i nukleinskih kiselina.