SADRŽAJ PRIPREMNE NASTAVE IZ HEMIJE
Klikom na naslov otvoriće vam se teoriski deo za dato poglavlje
- I STRUKTURA SUPSTANCE. OSNOVNI HEMIJSKI ZAKONI
- Pojam materije i supstance
- Zakon stalnih masenih odnosa, zakon umnoženih masenih odnosa, zakon stalnih zapreminskih odnosa, Avogadrov zakon
- Pojam mola, Avogadrovog broja, molarne mase, molarne zapremine gasa
- Struktura atoma, principi izgradnje elektronskog omotača, elektronska konfiguracija atoma i jona
- Hemijska veza
- Hemijske formule i izračunavanja iz njih
- Vodonik, hemijske osobine i tipovi jedinjenja elemenata 14, 15, 16. i 17. grupe PSE, plemeniti gasovi
- II RASTVORI
- Rastvori, rastvorak, rastvarač
- Sastav rastvora (maseni udeo, količinska i masena koncentracija, molalitet)
- Razblaživanje rastvora
- Koligativne osobine razblaženih rastvora (sniženje temperature mržnjenja, povišenje temperature ključanja, osmotski pritisak)
- Priroda C-atoma, tipovi veza u organskim molekulima, osnovni tipovi organskih reakcija (supstitucija, adicija, eliminacija)
- Ugljovodonici: nomenklatura, dobijanje, fizičke osobine, hemijske reakcije i praktični značaj alkana, alkena, alkina, diena, cikolalkana i aromatičnih ugljovodonika
- III HEMIJSKE REAKCIJE
- Hemijske reakcije i njihovo predstavljanje, značenje hemijskih jednačina i izračunavanja iz njih
- Osnovni tipovi hemijskih reakcija
- Toplotni efekti hemijskih reakcija, standardna entalpija hemijske reakcije, entalpija nastajanja jedinjenja, egzotermne i endotermne reakcije
- Brzina hemijske reakcije, faktori koji utiču na brzinu hemijske reakcije, hemijska ravnoteža, konstanta ravnoteže, Le Šateljeov princip
- Oksidoredukcione reakcije, oksidacioni broj, polureakcije oksidacije i redukcije, oksidaciona i redukciona sredstva, određivanje koeficijenata u jednačinama oksidoredukcija, naponski niz metala
- Funkcionalne grupe, nomenklatura, dobijanje, fizičke osobine, hemijske reakcije i praktični značaj alkohola, fenola i etara, aldehida i ketona, karboksilnih kiselina, supstituisanih kiselina i derivata kiselina (estri, halogenidi, amidi i anhidridi)
- IV OSNOVNE KLASE NEORGANSKIH JEDINJENJA
- Hidridi i oksidi
- Elektrolitička disocijacija i primena ravnoteže na nju, stepen elektrolitičke disocijacije i konstanta disocijacije, jaki i slabi elektroliti
- Kiseline i baze, Arenijusova teorija: jake i slabe kiseline i baze, amfoterni hidroksidi, protolitička teroija, konjugovani parovi, amfoliti, elektrolitička disocijacija vode i pH vrednost
- Soli, tipovi soli (neutralne, kisele, bazne, dvogube, kompleksne), hidroliza soli
- Puferski sistemi
- Funkcionalna grupa, nomenklatura, dobijanje, fizičke osobine, hemijske reakcije i praktični značaj amina i nitrojedinjenja
- Heterociklična jedinjenja: petočlani i šestočlani heterocikli sa jednim i sa dva heteroatoma, kondenzovana heterociklična jedinjenja.
- Hemijske osobine i tipovi jedinjenja s-, p- i d-metala
- Fizičke i hemijske osobine masti i ulja, ugljenih hidrata, aminokiselina, proteina i nukleinskih kiselina.