
др Ивана Беара
Редовни професор
Kатедра за биохемију и хемију природних производа
KОНТАKТ
Универзитет у Новом Саду,
Природно-математички факултет
Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине
Kабинет: 15/III
Адреса: Трг Доситеја Обрадовића 3
21000 Нови Сад, Република Србија
Тел:+ 381 21 485 2755
е-маил: ivana.beara@dh.uns.ac.rs
Персонална страница: http://www.dh.uns.ac.rs/lafib/
SCOPUS Autor ID: 35092231000
Образовање
- 2010. Доктор биохемијских наука, Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет
- 2004. Магистар хемијских наука, Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет
- 1999. Дипломирани хемичар, Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет
академска и научна звања
- 2021-данас. Редовни професор, Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет
- 2016-2021. Ванредни професор, Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет
- 2011-2016. Доцент, Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет
- 2007-2011. Асистент, Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет
- 2003-2007. Асистент-приправник, Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет
- 1999-2003. Истраживач-приправник, Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет.
Настава и курсеви
- Експериментална биохемија
- Липиди и ћелијске мембране
- Експерименталне методе за испитивање биолошких активности
- Препаративна биохемија
- Ћелијске културе у биохемији
- Одабране експерименталне методе за испитивање биолошке активности
- Метаболизам и биолошки значај арахидонске киселине.
Уџбеници
- Kухајда, K., Беара, И., Лесјак, М. Експериментална биохемија, Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет, Нови Сад, 2013.
ОБЛАСТИ НАУЧНОГ ИСТРАЖИВАЊА
- Процена биолошких активности секундарних биомолекула биљака
- Анти-инфламаторни агенси.
ОДАБРАНИ ПРОЈЕKТИ
- Функционални производи од војвођанских тартуфа – биохемијски потенцијал, хемијски састав и сензорне особине састојака као основа нових рецептура, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност (2020-2021)
- Биолошки активни природни производи као потенцијални извори нових лекова и дијететских суплемената, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије (2011-2019)
- Cross-border cooperation in development of a novel herbal drug targeting Helicobacter pylori (HELICO), IPA програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија (2013-2015).
ОДАБРАНЕ РЕФЕРЕНЦЕ
- Beara, I., Majkić, T.,Torović, L. (2021). Bioguided design of new black truffle (Tuber aestivum) product enriched with herbs and spices. LWT – Food science and technology. 138: 110637.
- Majkić, T., Bekvalac, K., Beara, I. (2020). Plantain (Plantago) species as modulators of prostaglandin E2 and thromboxane A2 production in inflammation. Journal of Ethnopharmacology. 262: 113140.
- Nađpal, J. D., Lesjak, M. M., Šibul, F. S., Anačkov, G. T., Četojević-Simin, D. D., Mimica-Dukić, N. M., Beara I. N. (2016): Comparative study of biological activities and phytochemical composition of two rose hips and their preserves: Rosa canina and Rosa arvensis Huds. Food Chemistry. 192: 907-14.
- Beara, I., Orčić, D., Lesjak, Mimica–Dukić, N., Peković, B., Popović, M. (2010): Liquid chromatography/tandem mass spectrometry study of anti–inflammatory activity of Plantain (Plantago) species. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. 52: 701–706.
- Beara, I., Lesjak, M., Jovin, E., Balog, K., Anačkov, G., Orčić, D., Mimica–Dukić, N. (2009): Plantain (Plantago) as novel sources of flavonoid antioxidants. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 57: 9268–9273.
ОСТАЛО
- Усавршавања: летња пракса – University of Illinois, Urbana, USA (2001); кратки боравци – University College London, London, Велика Британија (2013), Biological Research Centre, Сегедин, Мађарска (2014)
- Сарадња: Biological Research Centre, Сегедин, Мађарска; „Хемофарм“, Вршац, Србија; Институт за проучавање лековитог биља „Др. Јосиф Панчић“, Београд, Србија
- Чланства: Federation of European Biochemical Societies, Serbian Biohemical Society, Society for Medicinal Plant and Natural Product Research, Serbian Chemical Society.