Догодило се те давне 1962. године….

Забрањен је запрежни саобраћај у Београду. Завршен је Алжирски рат. Лансиран је први телекомуникациони сателит. Нобелова награда из хемије додељена је Максу Фердинанду Перуцу и Џону Каудерију Кендру. Напустили су нас Иван Мештровић, Мерлин Монро, Херман Хесе и Нилс Бор. Родили су се глумци Џим Кери, Џенифер Анистон, Том Круз, Деми Мур; певачи Дино Мерлин, Неле Карајлић, Нено Белан и чувени љубитељ природе Стив Ирвин.

Те давне 1962. године одлуком Савета Универзитета у Новом Саду 18. септембра основан је Завод за хемију. И ту почиње наша прича која успешно траје већ пуних 60 година.

Од 1962. године до данас

                  Са образовањем наставника хемије у Новом Саду, и Војводини уопште, креће се 1946. године на Вишој педагошкој школи када почиње образовање наставника биологије и хемије. Оснивањем Пољопривредног факултета 1954. године, хемија почиње да се предаје на високошколском нивоу, а од 1959. почиње се са реализацијом наставе хемије и на Технолошком факултету, и годину дана касније на Медицинском факултету.

               Самостална студијска група за хемију почела је са радом 1961. године на Филозофском факултету када је основана Катедра за хемију са задатком да задовољи потребе за наставним кадром у основним и средњим школама за којим је тих година нагло порасла потражња. Први шеф катедре био је др Божидар Белиа, који је у то време предавао на Пољопривредном факултету.

               На Универзитету у Новом Саду настава хемије тесно је повезана са оснивањем Заводом за хемију 1962. године, како би се објединиле хемијске дисциплине са свих факултета ради рационалнијег коришћења кадрова, опреме и радног простора.

              У току 1969. године од студијских група Природно-математичког одсека Филозофског факултета (групе за биологију, физику, географију, хемију и математику) основан је Природно-математички факултет. Хемијске дисциплине настављају свој рад у оквиру Наставно-научне групе за хемију, чијом интеграцијом са Заводом 1976. године настаје Институт за хемију, који 1993. постаје једна од организационих јединица Природно-математичког факултета. Од 2003. године Институт мења назив у Департман за хемију и постаје један од пет департмана Природно-математичког факултета. Од школске 2010/11. Департман за хемију свој назив проширује у Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине. Департман своје стално средиште има у оквиру плаве зграде ПМФ-а од 1989. године.

              Данас Департман има близу 160 запослених, на седам катедри: Катедра за аналитичку хемију, за биохемију и хемију природних производа, за физичку хемију, за хемијску технологију и заштиту животне средине, за методику наставе хемије, за општу и неорганску хемију и Катедра за органску хемију, где се изводе фундаментална и примењена истраживања.

               А како наш Департман изгледа у бројкама? Кроз наше учионице и лабораторије годишње прође око 500 студената сва три нивоа високог образовања, као и ђаци средњих школа. До данас је у нашој кући одбрањено 2.751 дипломских, 978 мастер, 47 специјалистичких, 171 магистарских радова и 228 докторских дисертација. Настава на нашем Департману се константно осавремењује како би нашим студентима пружимо што боље и квалитетније знање. Учионице су опремњене савременим техничким уређајима и реновиране а лабораторије потпуно опремљене. За последњих десет година издали смо преко 70 нових уџбеника, практикума и других помоћних књига, а све са циљем да нашим студентима олакшамо и омогућимо лакши приступ новим и савременим информацијама.

               Научна делатност остварује се кроз многе домаће и међународне пројекте. Последњих година повећао се број пријава иностраних пројеката, од којих је доста пројеката одобрено и финансирано, а многи су још у току. Ту се највише истичу пројекти финансирани од стране Европске уније (Horizon 2020, Erasmus+, COST акције и сл), као и многе билатералне сарадње. Тренутно се на департмaну реализује 12 међународних пројаката. Ови пројекти донели су Департману велики број савремених апарата и опреме, могућност размене и усавршавања кадрова, конкурентност, побољшања и научног и наставног процеса. Предност ових пројеката је запошљавање великог броја младих истраживача који кроз рад на њима израђују своје докторске дисертације, а тиме дају и једну нову снагу и енергију за даљи развој истраживања. Наша кућа изнедрила је једног академика САНУ и више академика ВАНУ. Једна наша професорка нашла се међу 2% најцитиранијих истраживача у свету. Кроз наше акредитоване лабораторије вршимо трансфер знања и искуства у привреду као нама веома значајних стубова куће, те смо поносни на велику мрежу наших пословних партнера.       

Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине је установа која је својим резултатима препознатљива како у земљи тако и у међународним круговима. Као таква, има веома добру сарадњу са реномираним институцијама са којима остварује дугогодишње партнерство на обострано задовољство. 

Ово је укратко наших 60 година, наставимо и даље да исписујемо успешне наредне године наше куће.