Marija Lesjak

dr Marija Lesjak

Redovni profesor

Katedra za biohemiju i hemiju prirodnih proizvoda

KONTAKT

Univerzitet u Novom Sadu

Prirodno-matematički fakultet

Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine

Kabinet: 15/III

Adresa: Trg Dositeja Obradovića 3

21000 Novi Sad, Republika Srbija

Tel:+ 381 21 485 2755

e-mail: marija.lesjak@dh.uns.ac.rs

Personalna stranica: http://www.dh.uns.ac.rs/lafib/

SCOPUS Autor ID: 35484356200

ORCID: https://orcid.org/0000-0001-9764-9903

Obrazovanje

  • 2015. Doktor molekularne biologije, University College London, London, Velika Britanija
  • 2011. Doktor biohemijskih nauka, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu
  • 2008. Master biohemičar, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu
  • 2007. Diplomirani hemičar – biohemija, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu

     

akademska zvanja

  • 2023-danas: Redovni profesor, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu
  • 2018-2023: Vanredni profesor, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu
  • 2013-2018. Docent, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu,
  • 2007-2013. Docent, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu,
  • 2012-2013. Naučni saradnik, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu,
  • 2010-2012. Istraživač-saradnik, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu
  • 2007-2010. Istraživač-pripravnik, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu

Nastava i kursevi

  • Biohemija nukleinskih kiselina
  • Struktura i funkcija nukleinskih kiselina
  • Biohemija antioksidantnih sistema
  • Ćelijske kulture u biohemiji
  • Biohemija slobodnih radikala i prirodni antioksidanti
  • Odabrane eksperimentalne metode za ispitivanje biološke aktivnosti
  • Metabolizam i farmakološki značaj etarskih ulja
  • Metabolizam i biološki značaj arahidonske kiseline

Udžbenici

  • Kuhajda, K., Beara, I., Lesjak, M. Eksperimentalna biohemija, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad, 2013.
  •  

OBLASTI NAUČNOG ISTRAŽIVANJA

  • Procena bioloških aktivnosti sekundarnih biomolekula biljaka
  • Metabolizam gvožđa.

ODABRANI PROJEKTI

  • Biološki aktivni prirodni proizvodi kao potencijalni izvori novih lekova i dijetetskih suplemenata, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije (2011-2019)
  • Biološki aktivne komponente i lekoviti potencijal funkcionalne hrane gajene u Vojvodini, Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine, Srbija (2016-2019)
  • Cross-border cooperation in development of a novel herbal drug targeting Helicobacter pylori (HELICO), IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija (2013-2015).

ODABRANE REFERENCE

  1. Lesjak, M., Balesaria, S., Skinner, V., Debnam, E. S., Srai, S. K. S. (2018): Quercetin inhibits intestinal non-haem iron absorption by regulating iron metabolism genes in the tissues. European Journal of Nutrition. doi: 10.1007/s00394-018-1680-7.
  2. Lesjak, M., Beara, I., Simin, N., Pintać, D., Majkić, T., Bekvalac, K., Orčić, D., Mimica-Dukić, N. (2018): Antioxidant and anti-inflammatory activities of quercetin and its derivatives. Journal of Functional Foods. 40: 68–75.
  3. Harmati, M., Gyukity-Sebestyen, E., Dobra, G., Terhes, G., Urban, E., Decsi, G., Mimica-Dukić, N., Lesjak, M., Simin, N., Pap, B., Nemeth, I. B., Buzas, K. (2017): Binary mixture of satureja hortensis and origanum vulgare subsp. hirtum essential oils: in vivo therapeutic efficiency against Helicobacter pylori infection. Helicobacter. 22: e12350.
  4. Lesjak, M., Hoque R., Balesaria, S., Skinner, V., Debnam, E. S., Srai, K. S. S., Sharp, P. A. (2014): Quercetin inhibits intestinal iron absorption and ferroportin transporter expression in vivo and in vitro. PLoS ONE. 9: e102900.
  5. Lesjak, M., Beara, I., Orčić, D., Knežević, P., Simin, N., Svirčev, E., Mimica–Dukić, N. (2014): Phytochemical composition and antioxidant, anti-inflammatory and antimicrobial activities of Juniperus macrocarpa Sibth. et Sm. Journal of Functional Foods. 7: 257–268.

OSTALO

  • Specijalna Nagrada Dr Zoran Đinđić za mladog naučnika i istraživača za sveukupan doprinos u nauci koju dodeljuje Univerzitet u Novom Sadu (2018)
  • Drugo mesto u finalu takmičenja „Business Idea Competition“ koga organizuje Evropski institut za inovacije i tehnologije (EIT), sa svojim star-up-om FeJuice (2018)
  • Stipendija „Pokreni se za nauku“ koju dodeljuje kompanija Philip Morris A.D. Niš u saradnji sa Centrom za razvoj liderstva u Srbiji (2016)
  •  Nacionalna stipendija „LʼOréal-UNESCO Za žene u nauci“, koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalna komisija za saradnju sa UNESCO-m i kompanije L’Oréal Balkan, Srbija (2016)
  • Nagrada za najboljeg mladog naučnika Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu (2015)
  • Prestižna Dr. Willmar Schwabe nagrade za mlade istraživače koju dodeljuje Society for Medicinal Plant and Natural Product Research (2011)
  • UCL Overseas Research Scholarship za doktorske studije molekularne biologije na University College London, koju dodeljuje University College London, Velika Britanija (2011-2015)