
MSc Sanja Berežni
Asistent
Katedra za biohemiju i hemiju prirodnih proizvoda
KONTAKT
Univerzitet u Novom Sadu,
Prirodno-matematički fakultet
Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine
Kabinet: 24/III
Adresa: Trg Dositeja Obradovića 3
21000 Novi Sad, Republika Srbija
Tel: + 381 21 485 2765
e-mail: sanja.beric@dh.uns.ac.rs
Personalna stranica: http://www.dh.uns.ac.rs/lafib/
SCOPUS Autor ID: 57201801426
Obrazovanje
- 2016-danas. Doktorske studije biohemijskih nauka, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet
- 2016. Master hemičar, Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu
- 2015. Diplomirani hemičar, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet
akademska i naučna zvanja
- 2024-danas Asistent, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet,
- 2019-2024. Istraživač-saradnik, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet,
- 2016-2019. Istraživač-pripravnik, Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet.
Nastava i kursevi
- Metode tečne hromatografije u biohemiji
- Osnovi biohemije
- Biohemija hrane
- Informacije u biohemiji.
OBLASTI NAUČNOG ISTRAŽIVANJA
- Primena hromatografskih i spektrometrijskih tehnika (LC-DAD-MS/MS, pHPLC, NMR) u identifikaciji, kvantifikaciji i izolaciji sekundarnih biomolekula.
ODABRANI PROJEKTI
- Biološki aktivni prirodni proizvodi kao potencijalni izvori novih lekova i dijetetskih suplemenata, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije (2011-2019).
ODABRANE REFERENCE
- Mahomoodally, F. M., Vlaisavljević S., Berežni S., Abdallah H. H., Zengin G., Atanasov G. A., Mollica A., Lobine D., Aktumsek A. (2018): Lotus aegaeus (Gris.) Boiss and Iberis sempervirens L.: Chemical fingerprints, antioxidant potential, and inhibition activities and docking on key enzymes linked to global health problems. Industrial Crops and Products. 120: 271–278.
- Pintać, D., Četojević-Simin, D., Berežni, S., Orčić, D., Mimica-Dukić, N., Lesjak, M. (2019): Investigation of the chemical composition and biological activity of edible grapevine (Vitis vinifera L.) leaf varieties.Food Chemistry. 286: 686-695.
- Vlaisavljević, S., Jelača, S., Zengin, G., Mimica-Dukić, N., Berežni, S., Miljić, M., Stevanović, Z.D. (2019): Alchemilla vulgaris agg. (Lady’s mantle) from central Balkan: Antioxidant, anticancer and enzyme inhibition properties. RSC Advances. 9: 37474-37483.
OSTALO
- Istraživački boravak na Univerzitetu u Regensburgu, Fakultet za hemiju i farmaciju, Regensburg, Nemačka (2019, jedan mesec)
- Istraživački boravak na Univerzitetu u Regensburgu, Fakultet za hemiju i farmaciju, Regensburg, Nemačka (2018, dva meseca)
- Chemometrics: Introduction to Advanced Data Analysis, profesionalno usavršavanje na Radboud Univerzitetu (Erasmus + Mobility for Staff training), Nijmegen, Holandija (2018)
- Gas chromatography, profesionalno usavršavanje na Tehnološkom Univerzitetu u Gracu, Fakultet za tehničku hemiju, hemijsko i procesno inženjerstvo, biotehnologiju, Grac, Austrija (2017)
- Specijalna Godišnja nagrada Srpskog hemijskog društva za najbolje studente u 2016. godini (2016)
- Stipendija „Dositeja“ koju dodeljuje Fond za mlade talente Republike Srbije (2014/2015, 2015/2016)
- Izuzetna nagrada Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet za prosečnu ocenu 10,00 za završene studije u školskoj 2014/2015 (2016)
- Letnji program hemije na Tehnološkom Univerzitet u Gracu, Institut za analitičku hemiju i hemiju hrane, Grac, Austrija (2015)
- Škola hromatografije i masene spektrometrije, Istraživački centar Petnica, Valjevo, Srbija (2014).