Мислите о свом здрављу – Идите на редован систематски преглед

  • Post category:.....

Превенција болести представља скуп свих активности које се спроводе како би се на време спречила појава болести, рано открила предиспозиција за неко обољење и на време применило одговарајуће лечење. У најбитније активности спадају СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕДИ који се организују за студенте Универзитета у Новом Саду, баш ради превенције болести, како би се уз помоћ разних клиничких прегледа на време препознали рани знаци и симптоми обољења и благовремено применила адекватна терапија.

Систематски прегледи подразумевају редовно контролисање здравственог стања, једном у две године, најмање.

Значај систематског прегледа је јако велики јер се неким рутинским анализама и једноставним прегледима могу открити предиспозиције и ризици за тешке болести. Добро је познато да су карцином дебелог црева и дојке све чешћа појава у нашем друштву, код све млађе популације.

Студенти I године би требало да оду на редован превентивни систематски преглед у Завод за здравствену заштиту студената Нови Сад у периоду од 8. до 12. јануара 2024. године према следећем распореду

Студенти приступају систематском прегледу са индексом и овереном здравственом књижицом. Пожељно је понети и вакцинални картон.

Преглед почиње пријавом на шалтер број 5 у приземљу Завода.

Напомене:

  • Студенти из Републике Српске и Црне Горе треба да имају Образац ИНО 1 (у замену за здравствену књижицу), у супротном се систематски преглед наплаћује 1.500,00 динара. Исту цену плаћају и студенти који немају оверену здравствену књижицу.
  • Студенти старији од 26 година нису у обавези да обаве систематски преглед.