RADIONICE

DIPLOMIRANI HEMIČAR

Naš svakodnevni život određuju hemijski izumi i inovacije: sposobnosti i veštine hemičara omogućavaju nam da uživamo u zdravim namirnicama, udobnom toplom domu, omogućavaju nam različite izvore transporta, tehnoloških dostignuća, doprinose brzini oporavka od bolesti, saznavanju istine u segmentima kriminalistike...i tako dalje...spisak je poprilično dug. Verovatno da niste tako često razmišljali o tome...

Hemija kao centralni segment većine nauka čini sponu između kozmetičke, farmaceutske, prehrambene, industrije polimera, forenzike i mnogih drugih uplićući svoje tanane prste i pletući mrežu hemijskih inovacija koje u značajnoj meri određuju kako sadašnjost, tako i budućnost.

Zavirite u radni dan hemičara i saznajte sa kojim se sve pitanjima hemičari svakodnevno susreću!

Kakva je uloga hemičara u kriminalistici? Da li hemičari mogu da stanu na put proizvodnji i distribuciji droge ili je oni samo sintetišu? Na kojoj su strani zakona? Da li je narkomanija posledica borbe između "dobrih" i "zlih" hemičara?

Kako nas hemičari čuvaju od loše proizvođačke prakse? Da li prehrambene namirnice mogu da se falsifikuju? Kako da otkrijemo da li je med pravi ili ne? A da li je med kiseo? Da li ste pomirisali voće iz epruvete? Možete li da šetate po pudingu?

Takođe, spisak nedozvoljenih supstanci u kozmetičkim proizvodima se povećava iz godine u godinu, pa se možete zapitati kakva je uloga hemičara u kozmetičkoj industriji? Da li znate kakav je put od hemikalija do čistih ruku? Da li parfem, ruž, krema za lice mogu da budu štetni po zdravlje čoveka? Dakle, hemija u modi... da ili ne…? Mogu li savremena tekstilna i industrija polimera bez veštih ruku hemičara? Od čega je satkana vata? Šta je zajedničko za spajalicu i svemirski brod? Šta rade hemičari kada nemaju loptu?

I na kraju proverite šta ste naučili i rashladite se na zabavan način uz hemičare i Schweppes.
Dođite i razrešite sve dileme! Čekamo vas!