HEMIJSKI VIKEND


Ko može da pretvori vodu u vino, ukroti veliku, crnu zmiju, napravi lažno zlato, srebrno ogledalo, preživi erupciju vulkana i čak diriguje njom? Mađioničar, cirkusant, Bear Grylls? Da, ali samo ako je pri tom još i HEMIČAR! Ovo su samo neki od trikova nas, hemičara. Vrh ledenog brega je otkriven, a da bi oni koji vole hemiju saznali i šta se krije ispod naizgled mirne površine vode, smislili smo i već treću godinu za redom organizovali HEMIJSKI VIKEND.

Ove godine hemijski vikend je kombinacija interaktivnih radionica, naučno-popularnih predavanja i druženja sa nama kako bismo budućim studentima predstavili šta sve mogu da rade nakon završenih studija kod nas. Upoznaćemo sve posetioce gde sve može da radi hemičar, biohemičar ili analitičar zaštite životne sredine. Na kojim radnim mestima mogu da provedu svoj radni vek i sta ih očekuje u budućnosti tokom svog posla. Želeli smo na taj način da olakšamo budućim studentima u pravom odabiru njihovog zanimanja jer to je nešto što se bira za ceo život pa i odabir treba da bude pametan. Mi smo tu za vas da vam predočimo sve prednosti i razlike između zanimanja. Zato nas ove godine opisuje slogan MOJ IZBOR ZA BUDUĆNOST.

U cilju što boljeg upoznavanja sa zanimanjem iz oblasti Zaštite životne sredine, ove godine prvi put pokrecemo Zeleni vikend koji je namenjan prvenstveno posetiocima koji su se tokom svog srednješkolskog obrazovanja odlučili za obrazovni profil iz ove oblasti. Koncept Zelenog vikenda je upoznavanje posetilaca sa celokupnim procesom analize zaštite životne sredine od uzorkovanja na terenu, rada u laboratorijama na najsavremenijim aparatima do postupka tumačenja I sprovođenja dobijenih rezultata u praksu.

Na našim radionicama mogu se videti neki od najzanimljivijih ogleda u hemiji i “moćni” aparati i moderne laboratorije o kojima se čita i čuje u medijima. Mogu se čuti naučna objašnjenja zanimljivih fenomena i dobiti odgovori na aktuelna pitanja iz svakodnevice iz ugla jednog hemičara. Što je možda najzanimljivije, mladi istraživači mogu se upoznati sa tim da zanimljivo ne znači uvek i opasno, već da se i sa supstancama, koje koristimo kao namirnice, mogu izvesti efektni hemijski trikovi, kojima možemo zadiviti društvo.

Tu smo da srušimo mit o “ludom naučniku” i hemiji kao “bauku”, da pokažemo da sve ima svoju zanimljivu stranu, da probudimo radoznalost kod mladih istraživača, da predstavimo šta sve čeka buduće studente, koji izaberu da se zaljube u hemiju.

Na kraju, tu smo da pokažemo svim posetiocima da svako ko razume hemiju, ne može a da je ne zavoli!